Demonstration mot nedskärningar i studiestödet

Arcada studerandekår – ASK kommer att hålla kontoret stängt 9.3.2016 och delta på demonstrationen för att bevara studiestödet. Demonstrationen ordnas i Helsingfors, start på senatstorget kl. 13.00 och så leder vägen till medborgartorget.

I fall du vill komma med och ta ställning för studerandes tryggade vardag ordnar vi gemensam start till senatstorget kl. 12.00 från Cor-huset. Du får gärna ta med banderoller och en väl uppvärmd röst.

Information om demonstrationen hittar du på Facebook.

nyt_tulevaisuus_pa_svenska

Bakgrunden till demonstrationen ligger i professor Roope Uusitalos förslag på nedskärningar på studiestödet som publicerades 1.3.2016. ASK tillsammans med de övriga studerandeorganisationerna har varit chockerade över förslagen och oroliga för förslagens konsekvenser för högre utbildning i hela landet.

Studiestödet är studerandes grundinkomst och att skära i den med nästan 100 €/månad är ett ofattbar politiskt ställningstagande. Samtidigt höjs pressen för att prestera mer och ta lån för att kunna leva. I värsta fall leder detta till att studerande vid examination inleder sin karriär med upp till 30 000 € skulder.

En kort sammanfattning av förslagen i rapporten hittar du här.