Evenemang
Till studielivet hör också mer än bara studier, till det hör också olika traditioner och studerandeevenemang. ASK och våra specialföreningar ordnar många slags evenemang och program under året och alla studerande är välkomna. Också andra studerandeföreningar, nationer och utomstående aktörer, t.ex. muséer, ordnar evenemang för studerande.
Här hittar du alla uppkommande evenemang.
Här nedan hittar du lite info om olika typer av större studerande evenemang som ordnas under året.
En barrunda där man samlar stämplar till appropasset genom att dricka drinkar eller i vissa fall genom att utföra olika uppgifter. Appron har vanligtvis prestandagränser, efter att ha slutförts får du ett halarmärke. Du kan även dricka alkoholfria drycker på appron.
Appron är vanligare bland de finska studeranden men det största finlandssvenska approt är Glöggrundan.
Laskiaisrieha är ett av Finlands största utomhussportsevenemang för studerande. Den hålls årligen för att hedra fastlagstisdagen i Brunnsparken i Helsingfors. Tusentals studerande från hela Finland kommer att delta i pulkaåkningen och njuta av den glada karneval stämningen. Dagens höjdpunkt är den legendariska ABB:s Akademiska pulkaåkningstävling där lagen tävlar det de mest innovativa pulkorna de byggt ihop. Tidigare år har lagen åkt ner med bland annat en bastu, ufo, sitsbord samt badkar!
Glöggrundan är ett av svenskfinlands största evenemang med ca 5000 gladlynta studerande som deltar i en barrunda i Åbo centrum. Glöggrundan ordnas vanligtvis i slutet av november eller början av december.
Gulisintagningen är ett evenemang som är till för gulisarna (nya studerande). Syftet är att bekanta sig med sina medstuderande från alla de olika programmen. Under evenemanget delas gulisarna i mindre grupper och de får tillbringa eftermiddagen med att springa runt och utföra olika uppgifter. Att uppleva en gulisintagning är någonting man absolut inte vill missa!
På hösten ordnar ASK tillsammans med tutorerna flera Gulis sitzar. Fyra av sitzarna går på svenska och en på engelska. På Gulis sitzarna får deltagarna en snabbkurs i sitzetikett och -kultur. På sitzen deltar även äldre, mer erfarna, sitzare.
I april är det dags för Pampas Nationaldag, som är ett av de största studieevenemangen i hela Svenskfinland. Dagen börjar med olympiad mellan olika lag på Vasa torg. Festligheterna bär hela natten till gryningen när sillizen serveras.
En sitz är en trerätters middag för studeranden, men kan vara bra att inte komma vrålhungrig på en sitz! En viktig del av en sitz är att sjunga snapsvisor. Gästerna ges ett sångblad med sånger som kommer att sjungas under sitzen. Man kan också köpa en sångbok från sin specialförening. Under en sitz är det toastmasters aka. toastisarna som håller i trådarna och det är viktigt att man visar respekt för dem och lyssnar till vad de har att säga. Det sjungs och skålas väldigt mycket på en sitz så det är bra att tänka på att man inte behöver vara berusad då man kommer, annars är det lätt hänt att man somnar med ansiktet i maten. Självklart kan man även skåla med juice och cola.
Vappen är en av de största studerandehändelserna under våren och firas oftast i flera dagar. På valborgsmässoafton samlas studerande kring Havis Amanda vid Salutorget för att lägga på hennes studentmössa, en tradition som pågått sedan början av 1900-talet. När Havis Amanda fått sin hatt kan även resten av publiken sätta på sin egna.
Under första maj samlas många i Kajsaniemiparken för att lyssna på när Akademiska sångföreningen sjunger in våren. Traditionsenligt ordnar ASK första maj brunch på Cor-huset kl. 12:00.
Ylonz är en lättsinnig orienteringstävling som ordnats sedan 1950-talet i samarbete med svenskspråkiga studentföreningar i huvudstadsregionen. Med är bl.a. TF, SHS, Codex, Thorax, StudOrg, SvNK, Spektrum, Saga, Agro-Forst och ASK. Tävlingen går ut på att man i ett 3 personers lag orienterar sig med från startplatsen erhållna tips till 6 olika barer i huvudstadsregionen.
Årsfesten är den finaste tillställningen av alla studerande evenemang. Årsfesten börjar traditionesenligt med Solenn akt, som inleds med några tal och avslutas med hälsningar från inbjudna gäster och föreningar. Efter solenn akten blir det avslappnande mingel före själva årsfestsupén börjar. Under kvällen bjuds det på tre rätters middag, minnesvärda tal och snapsvisor titt som tätt. På årsfesten bärs det frack, mörk kostym eller aftonklänning. Cocktailklänningar är alltså inte tillåtna, icke heller kostymer i granna färger. Till festdräkten bär man band som visar vilka organisationer man tillhör, d.v.s. kårband, nationsband, specialföreningsband osv. “När festen småningom är slut…” ja då fortsätts det med nachspiel (efterfest) som vanligtvis brukar hålla på tills morgonkvisten, eller till sillizen.
Silliz eller sillfrukost ordnas dagen efter årsfesten och då bjuds det på allt man behöver efter en lång natt. Förutom sill bjuds det också på bacon, bröd, ägg, bacon, osv. Snaps och sillizvisor får vem som helst att vakna upp! När det kommer till klädsel är det halare och rolig sillizhatt som gäller.